Andeopskrifter

 

 

Fynsk AND á la orange

1 and (ca 3 kg), 2 appelsiner

Krydderier: salt, peber, paprika

Marinade: 3/4 dl barbecuesauce eller salsa ketchup, saft af 1 appelsin, 2 dl. hvidvin

 

Anden krydres ind- og udvendigt med salt og peber og smøres ind- og udvendigt med marinaden og hviler koldt en times tid. De to appelsiner skrælles, deles og lægges inden i anden. Krydres udvendigt med paprika.
Anden lægges med brystet nedad på en rist i bradepanden. Steges i 2 timer ved 120 grader, hvorefter den vendes  og steger videre i 3 timer. Der pensles og udvendigt med marinaden ca. hver ½ time. Skal IKKE grilles til sidst, da skindet efter langtidsstegningen er alt for tyndt til det.

Sauce: Kødsaften fra bradepanden hældes i en kasserolle og står lidt, hvorefter det meste af andefedtet sies fra. Hvis der ikke er nok sauce kan der evt. tilsættes lidt hønsebouillon.
Jævnes med meljævning - ikke fløde, da saucen er fed nok i sig selv.

Tilbehør: Serveres med råstegte kartofler med hvidløg og paprika, evt. også salat og flute.

 

ZigeunerAND i stegeso

Her er en ANDen alternativ andeopskrift for os, som ikke er til traditionel andesteg


1 and, 4 grønne pebere, 4 tomater

Krydderier Salt, paprika, 1 suppevisk

Sovs: Fedtet skummes af skyen fra anden og jævnes ganske lidt.

Tilbehør: løse ris kogt med safran

Gnid den rensede and ind- og udvendig med salt og paprika. Kom suppevisken i anden. Sæt vinger og lår fast med kødpinde og læg anden i den gennemfugtede stegeso. Skær stilk og et stykke af de grønne pebere, så de kan renses for frø og frøstol. Kom i stedet for 1 tomat i hver peber og sæt stilken på igen. Hold dem evt. fast med en kødpind. Stil peberne i hvert sit hjørne af gryden. Steg anden ved 250 grader i  1¾ til 2 timer, alt efter andens størrelse. Hæld skyen fra, tag peberne op og efterbrun anden nogle minutter i gryden uden låg ved grill eller stærk varme, så den bliver knasende sprød. Den er blevet køn brun under selve stegningen. Skum fedtet af skyen og jævn den ganske lidt. Den må ikke virke som almindelig dansk brun sauce, men den kan godt farves lidt med kulør. 

Til denne krydrede and passer det godt med løse ris, helst kogt med safran, så de er knaldgule og smager mere spændende end den almindelige løse ris.

 

KarlMortensJuleAND


Denne opskrift kan bruges såvel til MortensAften, til JuleAften eller til en hvilken som helst aften. 

 
1 stk. and af størrelse tilpasset det antal personer, som skal spise den.

Krydderier: salt, peber, timian, løvstikke

Tilbehør: løg, gulerødder, selleri i tern, porreringe - alt i passende mængde
lidt rødvinseddike - ikke for meget, så bliver det for surt

Sovs: Vinger, hals, kråse,  ½ liter vand samt skummet sky fra bradepanden

Ovnen tændes på 250 grader. Anden tørres af både indvendigt og udvendigt.
Drysses med salt og peber både indvendigt og udvendigt.
Læg anden med rygsiden opad på risten over bradepanden og brun den ved 250 grader i 15 min.
Vend anden og brun brystsiden i 15 min.
Skru varmen ned til 175 grader. Tilsæt ½ liter vand.
Steg anden 1 time. Derefter lægges grøntsagerne i bradepanden og koger med resten af tiden, dvs ca. 3/4 time.
I mellemtiden koges vinger, hals og kråse samt løvstikke  i ½ liter vand. Si kogelagen.
Tag anden ud af ovnen og hæld skyen fra. Lad skyen stå lidt og skum fedtet fra.
Hæld skyen i gryden til den siede kogelage. 
Kog det op og jævn sovsen. Smag den til og tilsæt evt. kulør/kinesisk soyasovs.
Efterbrun anden ved 250 grader i 10-15 min. Lad anden stå mindst 15 min. inden den skæres for.

Som tilbehør serveres de kogte grøntsager samt kartofler - enten kogte eller ovnstegte.

 

TILBAGE

 



© boylen.dk 2010